TikTok lijkt niet meer weg te denken uit de wereld van social media. Overal zien we korte video’s voorbij komen, ze worden massaal gedeeld met elkaar en social media staat er bomvol mee. Maar, waar komt TikTok vandaan? Wanneer is TikTok opgericht? Wie zit er achter het grote succes van deze nieuwe app? En wie heeft TikTok gemaakt? Dat vertellen we je uitgebreid in dit blog.

Social platform voor korte video’s

TikTok is een nieuwe social media app en de app past helemaal bij de huidige trend als het gaat om social media. We hebben het over een social media platform waar je korte video’s kan maken, kan delen en op kan reageren. Het is een platform waar je kan connecten met andere mensen door middel van korte video’s. Easy as that!

Nieuwsgierig hoe je TikTok moet downloaden en je kunt registreren? Wij schreven er een uitgebreid blog over!

ByteDance of TikTok…?

Laten we eerst beginnen dat TikTok in eerste instantie niet is gestart als TikTok. Yes, dat klinkt vreemd, maar nadat we behoorlijk wat onderzoek hebben gedaan kwamen we erachter dat er al veel verschillende namen op het toneel zijn verschenen.

Op dit moment is ByteDance eigenaar van TikTok, een bedrijf dat gevestigd is in Peking. Het bedrijf richt zich volledig op internet technologie.

Maar wat is ByteDance? En wat doen zij precies?

ByteDance is een Chinees techbedrijf dat verschillende populaire social networking apps onder zijn hoede heeft. Je kunt ByteDance ook wel omschrijven als de Chinese Facebook.

ByteDance is opgericht door CEO Zhang Yiming in 2012. We weten dat Zhang Yiming een achtergrond heeft in software engineering, en dat zijn eerste product/app, Toutia, een platform was waar informatie tevoorschijn moest komen via artificial intelligence. Verder is er buiten China niet veel bekend over Zhang Yiming.

Vanaf 2012 is ByteDance hard gegroeid en hebben zij nu veel verschillende, populaire, Chinese social media apps in hun portfolio.

ByteDance lanceert een short-video app Douyin

Nu komen we uit bij de roots van TikTok, want in september 2016 lanceert ByteDance een short-video app in China: Douyin. Op zich was een short-form video format niet perse een idee op de Chinese markt, maar de populariteit van Douyin schoot alle verwachtingen voorbij.

Binnen een jaar had Douyin meer dan 100 miljoen gebruikers en ongeveer 1 biljoen video views elke dag. We kunnen dus gerust zeggen dat Douyin een bizar groot succes was.

Douyin over de grenzen van China

Een jaar later na het grote succes van Douyin in China had ByteDance besloten om Douyin op de internationale markt onder de aandacht te brengen met een nieuwe naam – TikTok (ja hoor, daar is ie dan eindelijk). De nieuwe app TikTok schoot gelijk naar de top in Thailand, Japan en andere Aziatische markten.

Ken je Musical.ly nog?

TikTok veroverde meerdere landen in een snel tempo maar in de tussentijd waren er ook al andere video apps te vinden: Musical.ly bijvoorbeeld, ken je die nog? De focus van deze app was 15 seconden lip-syncing music videos.

Musical.ly was ontwikkeld door Alex Zhu en Louis Yang. Het idee was om een platform te creëren waarbij leren en educatie in het middelpunt stond. Dus leren, en kennis opdoen via korte videos. Helaas dacht Zhu zelf dat het idee gedoemd was om te mislukken.

Toch bleek dat Musical.ly een behoorlijk succes had en in de zomer van 2015 vinden we deze app ook bovenaan het lijstje van meest populaire apps. Wie had dacht gedacht, toch Zhu?

Musical.ly kreeg nog meer populariteit toen Vine besloten had om te stoppen in oktober 2016. Dit zorgde ervoor dat dat veel Vine gebruikers overstapte naar Musical.ly om door te kunnen gaan met het creëren van korte videos.

ByteDance koopt Musical.ly

Volg je het allemaal nog? Want we zijn er bijna! In november 2017 was het dan eindelijk zover, ByteDance besluit om Musical.ly over te kopen. Er was besloten dat ByteDance eigenaar werd van Musical.ly en dat beide platformen gewoon blijven bestaan onder allebei hun eigen namen. Musical.ly in de US en TikTok als naam in alle andere internationale markten.

Logo Musical.ly

Musical.ly stopt

Ongeveer een klein jaar later besluit ByteDance alsnog om Musical.ly te laten stoppen en samen verder te gaan onder de naam TikTok. Alle Musical.ly profielen zijn automatisch verplaatst naar het TikTok platform. De reden om Musical.ly en TikTok te combineren was dat het uiteindelijk een logische keuzes zou zijn, dit omdat beide apps hetzelfde willen bereiken en de gebruikers hetzelfde willen laten beleven. Zoals Zhu zelf aangaf: “Een community waarbij iedereen een creator kan zijn”

TikTok is een succes

En sinds Musical.ly en TikTok zijn samengevoegd kunnen wij alleen nog maar 1 ding erkennen: De wereld heeft TikTok met open armen ontvangen! We zien dat de nieuwe manier van social media niet meer uit ons leven weg te denken valt. TikTok is een groot succes waar we nog veel van kunnen verwachten.

Het tijdperk van de short-form video is begonnen!