Misschien heb je het online via social media of in het nieuws al wel voorbij zien komen de afgelopen periode: mensen die perfecte dansjes uitvoeren, grappige sketches verzinnen, extreem goed kunnen lip-syncen (ook wel playbacken genoemd) of gewoon echt zingen (succes of geen succes). Het kwam allemaal voorbij! We hebben het over het sociale medium TikTok.

Maar wat is TikTok nu eigenlijk? TikTok is niet meer te weg te denken uit wereld van social media en alles wat daarbij komt kijken. Misschien heeft het coronavirus stiekem een beetje meegeholpen aan het succes van TikTok op dit moment, want als je je verveelt dan zorgt TikTok voor video’s vol vermaak. Perfect dus in de afgelopen periode, toch? Een online wereld bomvol snelle video content die blijft vermaken. Hoog tijd om eens in de wereld van TikTok te duiken. Want het lijkt erop dat in 2020 TikTok de wereld gaat veroveren.

Waar komt TikTok vandaan?

Het online video platform TikTok is overkomen waaien vanuit China. Het is een Chinees video-sharing social networking service, een hele mond vol, maar het komt er eigenlijk op neer dat gebruikers korte dans-, lip-sync-, comedy- en talentvideo’s maken en uploaden op het social media platform TikTok.

Musical.ly vs. TikTok

We gaan even een paar jaar terug in de tijd. TikTok was in eerste instantie bekend als: Musical.ly. Een social media platform dat vooral veel in de United States werd gebruikt. Tegelijkertijd ontstond er in China een nieuwe app: TikTok. Deze nieuwe app was alleen gericht op de Chinese markt. ByteDance, het bedrijf dat achter de wereld van TikTok zit, heeft uiteindelijk TikTok ook op de markt gebracht voor iOS en Android buiten China. En vanaf dat moment ging het snel. In augustus 2018 is de app Musical.ly overgenomen door het Chinese bedrijf ByteDance (eigenaar TikTok) en werd Musical.ly en TikTok samengevoegd tot de succesvolle video-sharing app zoals we deze nu kennen. Een nieuwe wereld vol online video content werd geboren.

Wat kun je doen met TikTok?

Met de app van TikTok kun je video’s van andere gebruikers bekijken, je kan er op reageren en ook delen. Daarnaast kun je ook zelf als gebruiker creatief aan de slag gaan om je eigen korte video’s te maken om uiteindelijk deze weer delen via TikTok! “The world is your stage” zou je kunnen zeggen. Wat je vaak ziet op TikTok is de combinatie van een bekende soundtrack uit de muziekhitlijsten. Het komt zelfs voor dat bepaalde artiesten of muziek via TikTok bekendheid krijgen en een nieuwe top hit scoren. 

Is TikTok een social media platform?

TikTok is dus een nieuwe manier om video’s te maken en te delen met vrienden of de rest van de wereld. Het draait om connectie, verbinding en het reageren en delen van elkaars video’s. De video’s kun je ook voorzien van hashtags, zoals we dat ook bij andere social media kanalen zien. Door het gebruik van hashtags worden de video’s georganiseerd en gecategoriseerd. Het gebruik van deze hashtags gaat trouwens vaak hand in hand met challenges en/of memes. TikTok is dus een social platform waar gebruikers met elkaar door middel van video’s contact kunnen leggen.

Is TikTok een succes?

Of TikTok een succes is of gaat worden is natuurlijk niet met ja of nee te beantwoorden maar we zien wel dat er om de paar jaar nieuwe apps tevoorschijn komen die ons gebruik van social media volledig op z’n kop zetten en de online wereld anders aan ons laten zien. TikTok is precies zo’n app die een nieuwe manier van social media succesvol in de wereld heeft gebracht. De groei en gebruik van het platform is gigantisch en de populariteit neemt alleen maar toe.

Ook zien we dat kids en jongeren gek zijn op TikTok, dat blijkt wel uit de  data van het aantal gebruikers. Sommigen zullen zeggen dat het een nutteloze app is waar we helemaal geen tijd voor hebben. Maar er is niemand die kan ontkennen dat TikTok enorm populair is en waarschijnlijk in de aankomende jaren veel terrein zal gaan winnen!