TikTok staat bomvol korte video content die gemaakt wordt door mensen over heel de wereld! Een geweldig social media platform waarbij iedereen kan creëren en kan connecten doormiddel van video’s.

Maar hoeveel gebruikers heeft TikTok eigenlijk? Zijn er al veel Nederlanders te vinden in de wonderlijke wereld van short-form video’s? En hoeveel uur staren we eigenlijk naar onze smartphone schermpjes? Al deze antwoorden vind je terug in deze blog.

3,5 miljoen Nederlandse TikTok gebruikers

Sinds begin 2020 is het aantal Nederlandse gebruikers van TikTok gestegen tot een indrukwekkende 3,5 miljoen, schrijft Emerce. En laten we voor deze keer onze buren in het zuiden niet vergeten (hallo België, vooruit, deze keer mogen jullie meedoen) dan kunnen we er 2,2 miljoen gebruikers bij optellen. Toch niet verkeerd vinden wij!

Verder blijkt uit data van TikTok dat we gemiddeld 60 minuten per dag naar TikTok kijken. Opletten dus dat we geen vierkante ogen krijgen!

Hoewel ik nog nooit iemand met vierkante ogen heb gezien, dus het zal allemaal wel meevallen met die wijsheden van vroeger.

Coronavirus

Waarschijnlijk ben je ondertussen ”coronamoe”, maar toch halen we de pandemie er nog één keertje bij, want door de COVID-19 crisis zien we dat TikTok een behoorlijke boost heeft gekregen in nieuwe gebruikers en nieuwe TikTok app downloads.

En niet alleen in Nederland maar wereldwijd was TikTok een uitkomst wanneer we ons zaten te vervelen op de bank, want naar buiten gaan was geen optie. Je zou dus kunnen zeggen dat corona een bepaalde rol heeft gespeeld om TikTok het laatste zetje in de rug te geven.

Hoe oud zijn TikTok gebruikers?

Wat begon als een app voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar is TikTok ondertussen uitgegroeid tot een platform waar de millennial en de boomer niet meer vies van is. Verder zien we ook dat steeds meer influencers tevoorschijn komen op TikTok en marketeers en bedrijven beginnen voorzichtig de eerste stappen wagen in de bijzondere wereld van korte video’s.

Volgens WECOM wordt TikTok aan het begin van 2020 gebruikt door 700.000 gebruikers in de leeftijd van 15+ maar we zien ook een grote groep, 425.000 gebruikers, in de jongere leeftijd van 6 t/m 14 jaar. NOS jeugdjournaal schrijft wel over het feit dat TikTok accounts met de leeftijd onder de 13 jaar automatisch verwijderd worden, dit omdat TikTok niet voor kinderen bedoeld is.

Als we het aantal gebruikers van TikTok vergelijken met bijvoorbeeld Facebook of Instagram is TikTok nog lang niet op hetzelfde niveau. Netflix en YouTube blijven op dit moment ook nog hoger op de lijst staan dan TikTok. Toch verwachten wij dat het enorm snel kan gaan en er een verschuiving zal plaats vinden naar dit nieuwe platform.

Hoeveel TikTok video’s bekijken we samen als Nederlanders?

Dat is in totaal zo ongeveer 12,3 miljard video’s per maand. We hebben het hier dus over video’s die voorbij komen en we hebben het dan over indrukken van deze video’s. Het kan dus niet zo zijn dat we ons nog hoeven te vervelen in de toekomst.

Jouw doelgroep zit ook op TikTok

En laat ik daar inderdaad mee afsluiten, want ook jouw doelgroep zit op TikTok! Het aantal nieuwe gebruikers blijft groeien en we zien dat het short-video format enorm toeneemt in populariteit. Boomers, millennials en generatie x, allemaal vind je ze terug in de video jungle van TikTok.