Je kunt er tegenwoordig niet meer om heen. TikTok is overal en nog steeds blijft het aantal gebruikers van deze app groeien. Het draai allemaal om short-video content, korte video’s van zo’n 15 seconden die over van alles kunnen gaan. In ieder geval is er genoeg creativiteit te ontdekken als je in de wereld van TikTok stapt. Maar, waar begin je? Wij leggen je alles uit over TikTok en hoe het precies werkt.

1.Hoe kun je navigeren door TikTok

Goeie vraag! Waar begin je en waar moet je heen om iets voor elkaar te krijgen?

De ‘voor jou’ pagina

Wanneer je TikTok gedownload hebt kun je de app openen op je telefoon. Gelijk zal er een video beginnen met afspelen, zelfs zonder dat je een keuze hebt gemaakt. Welkom bij de ‘voor jou’ pagina, video’s die schijnbaar perfect passen bij jouw smaak, humor of content die je zoekt. TikTok laat je hier alle video’s zien die voortkomen uit het algoritme.

De ‘volgend’ pagina

Wil je liever video’s bekijken van profielen die jij volgt? Ook dat kan! Dit doe je door bovenaan je scherm te klikken op ‘volgend’. Zo zie jij alleen maar video’s van alle mensen en accounts die jij volgt. Je zou het kunnen vergelijken met de tijdlijn van je Facebook en de feed van Instagram.

De home knop of start

Next is het ‘home’ icoon, oftewel ‘start’. Klik je linksonderin op ‘start’ dan laad je een andere video. De andere manier om naar een volgende video te gaan is door op je scherm naar boven te ‘swipen’. Iets te snel geswiped? Dan veeg je over het scherm weer van boven naar beneden. Zo kom je weer uit bij de vorige video.

Ontdekken en het vergrootglas

Wil je nog verder op ontdekkingstocht? Klik dan op het vergrootglas ‘ontdekken’ gelijk naast het home icoon. Hier kun je zoeken via hashtags. Jawel, ook op TikTok gebruiken we hashtags! Ook vind je hier hashtags die trending zijn. Dus ben je inspiratieloos, of wil je gewoon even uit je eigen bubbel van content stappen. Dan is het vergrootglas jouw grote vriend. Ontdekken maar!

Video pauzeren

Wanneer je video’s aan het kijken bent kun je op je scherm klikken om zo de video te pauzeren. Wie weet zit er iemand in real life tegen je te praten, wel zo netjes om dan even contact te zoeken, toch? Of misschien wil je net even wat meer weten over het profiel, het aantal likes (hartjes), comments enz. Genoeg redenen dus om te pauzeren.

Iconen op een rij

Hartjes, pijljes en wolken? WTF heb jij het over? We hebben het hier over de icoontjes die je rechts op je scherm ziet staan, deze zijn eigenlijk niet te missen. Even een uitleg wat elk icoon inhoud:

Het eerste icoon dat je ziet is het profiel dat de video gepost heeft. Hierna zie je een hartje, daar kun je op klikken wanneer je de video leuk vindt. Een stapje verder naar beneden zie je een text balloon (spreekwolkje), daar vind je de comments die gebruikers hebben gegeven en daaronder zie je een pijltje waarmee je specifieke TikTok video’s kunt delen op bijvoorbeeld Whatsapp. Het laatste icoon wat je tegenkomt is de draaiende lp, of record (lekker vintage), hier zie je de gebruikte song/audio die in de video is gebruikt.

Extra informatie onderaan

Helemaal onderaan de video kun je nog extra informatie vinden zoals: gebruikersnaam, de caption van de video en welke audio er gebruikt wordt. Klik je op de gebruikersnaam, dan kom je gelijk op het profiel van die gebruiker terecht. Je kunt trouwens ook naar links swipen over je scherm, zo kom je ook terecht op het profiel van de video die je juist aan het bekijken was.

Wil je meer video’s zien van een bepaalde hashtag, dan klik je daarop en kom je terecht op een pagina met alleen maar video’s die de desbetreffende hashtags in hun caption hebben staan.

Wil je video’s zien met dezelfde audio dan klik je onderaan op de naam van track. Je kunt dit ook doen door rechtsonder op de draaiende record (lp) te klikken.

2. Een eigen video posten?

Natuurlijk kun jij ook zelf aan de slag gaan door het posten van video’s. Wanneer je er klaar voor bent, en genoeg inspiratie hebt opgedaan tijdens je vorige zoektocht in de jungle van video’s, kun je onderaan klikken op het ‘+’ teken.

3. Een account volgen

Wil je iemand volgen omdat hij/of zij geweldige content maakt, of omdat je niet meer bij kwam van het lachen, dan kun je ook tijdens het kijken van de video klikken op het plusje onder de profielfoto van een account. Die vind je aan de rechterkant van je scherm. Door hierop te klikken volg je het account en kun je alle oude, en nieuwe content, terug vinden op de ‘volgend’ pagina die je kunt selecteren bovenaan je scherm.

4. Vertical content please!

Wij vinden dit belangrijk om te melden want, bij TikTok draait het allemaal om verticale content. Want laten we eerlijk zijn, we zijn gewoon veel te lui om even onze smartphone een kwartslag te draaien. Dus laten we het makkelijk houden en maak gewoon verticale video’s. Rechttoe rechtaan! You’ve got this.

5. Filters, we willen filters

Nog een ander belangrijk element wat je gelijk zult tegen komen op TikTok zijn de filters. Want ja, de echte wereld kan soms wel confronterend zijn, dus zien we ons zelf liever met Amerikaanse witte tanden en een lekker bruin kleurtje. De filters zie je trouwens ook fanatiek terugkomen bij Snapchat en Instagram. Je kan dus zeggen dat we allemaal fan zijn van filters. Zo ook bij TikTok. Je kunt ze allemaal ontdekken wanneer je een video maakt en upload.

6. Stuur hartjes

Oke, laatste puntje wat ook goed is om te weten voordat je begint: hartjes! Jazeker, spread the love. Zoals we al eerder schreven vind je op je scherm aan de rechterkant een hartje. Hier kun je gewoon simpelweg op klikken wanneer je blij wordt van de video die je voor je neus hebt. Zo deel je een ‘like’ uit (hello Facebook en Insta) en wordt het algoritme nog beter op jouw wensen toegepast. En natuurlijk laat je ook aan de maker van de video weten dat jij de video tof vindt. So, show us the love!

7. Meer weten?

Is het al wat duidelijker? Of wil je nog meer weten? Vergeet dan zeker niet om even rond te neuzen op onze website, want we hebben nog veel meer informatie over TikTok! Wij raken niet uitgepraat, uuh uitgeschreven bedoel ik dan.